Diepte psychologie betekend jezelf ontdekken.
In principe is ieder mens toegerust met de competenties en kwaliteiten die nodig zijn om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Maar …. vaak zijn wij het er ons niet bewust van. Om een of andere reden zitten deze kwaliteiten dan diep verstopt in ons onbewuste.
Het is daarom niet verrassend dat, als je jouw kwaliteiten vol wilt inzetten, je ze eerst zult moeten (her)-ontdekken. Je moet leren hoe je ze toegankelijk maakt en wat je ervan weerhoud om ze effectief te gebruiken.
- Leer je mentale blokkades kennen
- Ontdek wat je ervan weerhoudt
om je met anderen te verbinden - Leer omgaan met trauma
- Herwin je gevoel van eigenwaarde
- Bouw aan je innerlijke kracht na een burn-out
- Vind een uitweg uit mentale problemen
- Overwin angsten
- Breng je gevoel en je verstand in evenwicht
- Adresseer rusteloosheid en slaapproblemen
- Ga beter om met spanningen en stress
Leer je paradoxen kennen!
Je houdt van iemand,
maar tegelijkertijd haat je deze persoon.
Je wil je eigen begrenzingen accepteren,
maar neemt toch teveel hooi op de vork.
Je denkt dat je een uitdaging wel aan kunt,
maar uiteindelijk haak je toch af.
Je wilt een stevig sociaal netwerk opbouwen,
maar bent bang om op te vallen.
Je wilt verantwoordelijkheden delegeren,
maar betrapt jezelf erop anderen te controleren.
“Balance mind & feeling:
A perfect symbol of no duality – that is, of Oneness”
Vragen aan jezelf
Vind je jezelf belangrijk?
Wil je jezelf serieus nemen?
Wil je echt veranderen?
Of, schik je je alleen maar naar
de wensen van anderen?
Waarom lukt het niet om te veranderen,
terwijl je dit toch echt wilt?
Val je herhaaldelijk terug in oud gedrag?
“ To be non–dualistic, all of this part of the unity that is one.
We cannot say, it is here – It is not here.”
Aanpak
Beginselen van de Jungiaanse
analytische psychologie
C.G. Jung constateerde dat er bij iedere mens sterke krachten verscholen ligt in het onbewuste deel van de psyche. Zolang je je hiervan niet bewust bent, zullen deze krachten jouw gevoel, emoties, en gedrag op een ongecontroleerde en vaak ongewenste manier beïnvloeden. Dit kan tegenstrijdig zijn aan je bewuste verlangens. De paradox die hieruit ontstaat vormt een bron van psychische spanning: Je wilt je op een bepaalde manier gedragen, maar onbewust gedraag je je tegenovergesteld hieraan.
Uiteraard is het onbewuste deel van je psyche niet te bereiken via cognitief denken. Dat is waarom Jung en zijn opvolgers een methode hebben ontwikkeld die de cognitieve gedachtes omzeild. Die methode wordt vaak aangeduid als ‘actieve imaginatie’ (er worden ook wel andere namen gebruikt).
De Jungiaanse aanpak kan in drie fases worden verdeeld:
Inzicht. Je werkt vooral aan het verkrijgen van inzicht in je eigen onbewuste drijfveren, overtuigingen, schaduwen, en ‘belief systems’. We gebruiken daarvoor verschillende technieken zoals hypnose, actieve imaginatie, de interpretatie van dromen en de analyse van tekeningen. Je reactie op vragen die de therapeut je stelt maar ook de spontane ‘flow’ van een sessie bepalen welke van deze technieken op dat moment het beste kan worden gebruikt. Soms wordt ook het individuatie spel (R.A.P.P.) ingezet om je bewust te maken van de kwaliteiten en drijfveren van je onbewuste archetypes. Het uiteindelijk doel is om te ontdekken wat aan de wortel van je psychologische bagage ligt en om uit te vinden waarom dit zo is.
Acceptatie. In deze fase werken we aan de acceptatie van de ontdekkingen die je hebt gedaan in de inzichts-fase. Je moet je onderbewuste drijfveren, verborgen overtuigingen, schaduwen en ‘belief systems’ eerst accepteren als een deel van jezelf, voordat je ze kan veranderen. Deze fase leidt tot een heroriëntatie van je bewustzijn, een ontlading van onderdrukte gevoelens en een nieuwe balans tussen de problemen waar je je voor gesteld ziet en je vermogen om zaken het hoofd te kunnen bieden.
Integratie. In deze laatste fase kun je uiteindelijk contact maken met alle elementen die samen ‘jou’ vormen. Het bewustzijn dat je nu hebt op een dieper niveau, maakt het mogelijk om de stevig regie over jouw eigen leven in handen te nemen. Je hebt controle over de manier waarop je om gaat met de uitdagingen die je pad kruisen en over je eigen groei als individu.
Foetus in baarmoeder. Olieverf op canvas door Nathalia Moonen
Beweging. Foto door Nathalia Moonen
Reflectie. Foto door Nathalia Moonen
Coaching
Op eigen kracht
Coaching helpt je om op een andere manier tegen zaken aan te kijken. Hiermee veranderd het ook de manier waarop je (inter-)acteert. Je wordt je bewust van de impact die je op anderen hebt en van jouw mentale en emotionele bagage. Samen met een Jungiaanse coach hieraan werken betekent:
- je eigen kracht en kwaliteiten ontdekken
- keuzes te maken en “nee”zeggen
- de invloed op je gedrag van gevoel en van verstand in balans brengen
- beter in contact staan met jezelf én met anderen
- evenwicht vinden tussen jouw behoefte aan controle
en je wens om los te laten - verantwoordelijkheid te durven nemen maar ook grenzen te stellen
De Jungiaanse benadering van coaching leert je geen ‘trucjes’ en traint je ook niet in ‘gewenst’ gedrag. Dit soort trucjes en aangeleerd gedrag worden onder druk meestal snel vergeten. Het doel is niet om je aan te passen aan de eisen van je omgeving.
Een Jungiaanse coach verteld je niet hoe je iets moet doen, noch wat te doen of laten. In plaats daarvan begeleid een Jungiaanse coach je om zelf te ontdekken wat voor jóu werkt. Je zult ervaren hoe het is om je eigen keuzes te maken en om je niet mee te laten sleuren in een stortvloed aan externe impulsen.
Therapie
Wees de regisseur van je eigen leven
Analytische therapie ondersteunt je bij het ontdekken, erkennen en overwinnen van psychologische blokkades. Daamee gaat het verder dan coaching.
Dit type therapie richt zich direct op de oorspronkelijke ervaringen en gevoelens die de blokkades hebben veroorzaakt. Een breed scala aan technieken is hiervoor voorhanden, zoals hypnose, actieve imaginatie interpretatie van dromen en analyse van tekeningen.
Soms gebruiken wij het individuatie spel (R.A.P.P.®) als middel om je bewust te maken van je eigen drijfveren en de kwaliteiten die zich verborgen houden in je onbewuste. Voorbeelden van het soort onderwerpen waar jij en je therapeut aan kunnen werken zijn:
- Beter in contact komen met je gevoel
- Jouw innerlijke kracht hervinden (bijvoorbeeld na een burn-out)
- Je gevoel van eigenwaarde hervinden
- Beslissen wat je echt wil, en ook wat juist niet
Direction. Oil painting by Nathalia Moonen
Goed toegepast, gebruikt analytische therapie jouw intrinsieke motivatie voor innerlijke groei. Deze motivatie wordt ingezet om je het therapeutische proces maximaal te laten beleven. Het resultaat is dat je je meer vertrouwt voelt met je eigen kwaliteiten, schaduwen en paradoxen. Specifieke uitdagingen die cliënten met hulp van onze therapie succesvol konden adresseren zijn:
Eén kant op. Foto door Nathalia Moonen
Training en Advies
Zorg voor andere uitkomsten
Werken in een team is soms best lastig. Teamgenoten zijn zich vaak niet bewust hoe groot de invloed is die verschillen in hun perceptie van ‘de realiteit’ hebben op hun acties en interacties en hoe ieder individu de anderen kan beïnvloeden. Niet uitgesproken verwachtingen en patronen van actie en reactie tussen teamgenoten raken makkelijk ingesleten en staan effectieve samenwerking in de weg. Een gedeeld bewustzijn en gezamenlijke ‘taal’ ontwikkelen vormt dus een belangrijke sleutel tot een succesvol team. Paradox Motion heeft een unieke methode ontwikkeld om dit te bereiken.
Wij bouwen een op maat gemaakte programma dat inspeelt op de unieke behoeftes en omstandigheden van en specifiek team. Tegelijkertijd gaan al onze trainingen uit van een viertal basisprincipes:
- Echte verandering en verbetering worden alleen bereikt als teamleden anders handelen.
(“Als je andere uitkomsten wilt, dan zul je iets anders moeten doen.”) - De manier waarop mensen de wereld om zich heen ‘observeren’ (waarnemen, ervaren en begrijpen) bepaalt hun acties. Taal is hoe zij dat doen.
(“Alles draait om taal”)
- Iedereen maakt zijn/haar eigen keuzes en is daar uiteindelijk ook zelf verantwoordelijk voor.
(“Alles wat je doet is een keuze: sta daar voor!”) - Voor goed teamwork zijn het geven of ontvangen van feedback en het doen van een verzoek of aanbod essentiële vaardigheden. Deze worden echter vaak niet goed begrepen en vereisen oefening. (“Je bent niet alleen!”)
Hoe goed een trainingsprogramma ook in elkaar zit, een paar dagen trainen met het team is niet voldoende om significante en blijvende verandering te bereiken in de manier waarop mensen observeren en handelen. Het opvolgen van de training met individuele coaching is daarom ook een essentieel onderdeel van onze aanpak.
Onze trainingen worden gegeven in de vorm van workshops en zijn zo gestructureerd dat een veilige omgeving ontstaat. Alleen zo kunnen deelnemers hun kwetsbare kant laten zien. Wanneer daar behoefte aan is, is het tevens mogelijk om specifieke concepten of vaardigheden te integreren in het trainingsprogramma. Onder de klanten van onze trainingen bevinden zich een bekende intergouvernementele organisatie en internationale consulting en engineering bedrijven.
Over
Paradox Motion
Helpt cliënten om hun verborgen kwaliteiten en kracht te ontdekken.
Paradox Motion is een organisatie-advies, coaching- en therapie-praktijk, in 2001 opgericht in Nederland door Nathalia Moonen. Paradox Motion richt zich erop om mensen te helpen mensen hun eigen kwaliteiten en sterkte punten te ontdekken, te versterken en te gebruiken Dit word gedaan door:
• De persoonlijke paradoxen te leren kennen.
• Te ervaren dat innerlijke tegenstellingen en spanningen veel zeggen over je competenties.
• De kracht van je onderbewuste te beleven.
• Te helpen om de eigen authenticiteit en autonomie te ontdekken.
De integratie van innerlijke tegenstellingen – zoals bewuste en onbewuste, mannelijk en vrouwelijk, zwart en wit, ja en nee – speelt hierin een cruciale rol.
Ik ben Nathalia Moonen – Budhi Nugroho. Ik ben een onafhankelijk therapeut, gevestigd in Nederland en Maleisië. Mijn achtergrond is multidisciplinair en multicultureel; geboren in Indonesië als Chinees-Indonesische, ben ik na mijn studie naar Nederland verhuisd, waar ik meer dan 30 jaar als consultant en therapeut heb gewerkt. De afgelopen negen jaar heb ik ook een belangrijk deel van mijn tijd doorgebracht in Kuala Lumpur, Maleisië. Nog meer dan door het behalen van mijn diplomas – ingenieur in de Scheikundige Technologie, Masters in de Bedrijfskunde en PhD in (Diepte-)Psychologie – leer ik de meest waardevolle lessen van mijn cliënten. Ontdekken wat elke cliënt drijft, en ze helpen om hun innerlijke kracht (terug) te vinden geeft me enorme voldoening.
Nathalia Moonen
Interuniversity College for Health and Development; Graz, Austria
PhD Depth Psychology.
Dissertation: ‘Fear of Life and Fear of Death (General Considerations –
Multiple Single Case Analysis – Prenatal Transfer and Transference)’
Interuniversity College for Health and Development; Graz, Austria
Interuniversity Course for Complementary, Psychosocial and Integrated Health Sciences,
Master of Science (MSc); officially recognised by NUFFIC (Netherlands)
Thesis: ‘Who’s Me; The Psychology of Multiculturalism an Integration’
Jungiaans Instituut Nijmegen, The Netherlands
Qualified Jungian Analytical Therapist and Coach
Erasmus Universiteit Rotterdam, The Netherlands
Post Graduate Course ‘Policy Making and en Management in Healthcare’
Erasmus Universiteit Rotterdam, The Netherlands
Faculty: Business Management
Sub-faculty: Business Informatics and Quantative Methods
Master of Business Administration (MBA)
Institut Teknologi Bandung (Bandung University of Technology), Indonesia
Faculty: Chemical Engineering
Chemical Engineer (Ir.)
Languages
Bahasa Indonesia: mother tongue
Dutch: fluent
English: proficient
J.V.A.T.N. lid
Paradox Motion, Praktijk voor Jungiaanse Analytische Therapie en Coaching
Nathalia Moonen – Budhi Nugroho – Analytisch Therapeut en Coach
Moonen-Budhi Nugroho, N.M.S. (2017). Fear of Life and Fear of Death, Part I: General Considerations.
Journal of Prenatal and Perinatal Psychology and Health, volume 31(4), (ISSN 1097-8003).
Moonen-Budhi Nugroho, N.M.S. (2017). Fear of life and fear of death, Part II: Multiple single case analysis.
Journal of Prenatal and Perinatal Psychology and Health, volume 31(4), (ISSN 1097-8003).
Moonen-Budhi Nugroho, N.M.S. (2018). Prenatal transfer and transference of fear of life and fear of death.
International Journal of Pregnancy & Child Birth, Volume 4 (3)
Contact Me
Maleisië
7, Impian Bukit Tunku
8, Jalan Tunku
50480 Kuala Lumpur
+60 (0) 10 226 0408 (M)
+60 (0) 3 6211 9893 (P)
Nederland
Brugwacht 124
2353DP Leiderdorp
Netherlands
+31 (0) 6 1252 6248 (M)
+31 (0) 71 589 8610 (P)
Email
nathalia@paradoxmotion.nl